Leikkilinna museon historia ja nykypäivä

Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, joka ennen tunnettiin nimellä Leikkilinna-lelumuseo, on näyttelykeskus WeeGeellä toimiva lelumuseo. Museo esittelee leikin ja lelujen historiaa. Lelumuseo kutsuu kaikki vierailijansa leikkimään ja tutustumaan museoon ja sen näyttelyihin vapaasti ja leikkimielisesti, niin aikuiset kuin lapsetkin. Tässä museossa saa koskea ja ihmetellä!

Lelumuseo Hevosenkenkä ja lastenteatteri Hevosenkenkä, jonka sijaitsee Mankkaalla noin neljän kilometrin päässä näyttelykeskuksesta, kuuluvat samaan organisaatioon ja tekevät siis yhteistyötä. Kun Lelumuseo Leikkilinna siirtyi lastenteatteri Hevosenkengän siipien suojaan vuonna 2006, tapahtui myös nimen muutos.

Lelumuseon varhaiset ajat

Lelumuseoidea syntyi ensimmäisen kerran sosiaalineuvos Aira Heinäsen mielessä vuonna 1984. Lelumuseo haluttiin toteuttaa, jotta pystyttäisiin tehokkaasti ja konkreettisesti tallentamaan entisaikojen leluja ja leikkikulttuureja, ja jatkaa tätä tehtävää edelleen nykypäivän leluista.

Heinäsen ja Lasten Päivän Säätiön tuella kerättiin leikkikaluja ympäri Suomea museota varten henkilökohtaisista kokoelmista, muistolaatikoista ja milloin mistäkin. Ensiksi museo aiottiin perustaa Linnanmäelle, sillä museon perustamisen takana oli ajatus tukea lastenkulttuuria ja houkutella Linnanmäelle vierailijoita ja kävijöitä kaikista sukupolvista: olivathan leikkikalut, niin uudet kuin vanhat, jotakin joka kaikkia on joskus kiinnostanut.

Vanhakin on kerran ollut nuori, ja oman lapsuusajan leikkikaluja on aina mielenkiintoista ja tunteita herättävää tarkastella uudelleen vuosien kuluttua.

Suomen Leikki- ja Lelumuseon ystävät ja museon avaaminen

Vuonna 1988 rakenteilla olevan museon tueksi perustettiin uusi yhdistys nimellä Suomen Leikki- ja Lelumuseon ystävät ry. Tämä yhdistys on edelleen aktiivinen, ja siihen voi myös liittyä. Linnanmäen lelumuseo päästiin lopulta avaamaan vuonna 1996.

Museo nousi hurjaan suosioon, ja keräsi valtavan määrän vierailijoita ympäri Suomea ja kauempaakin. Sijainti oli helppo myös paikasta etukäteen tietämättömille, sillä Linnanmäen huvipuistoon saapui asiakkaita muutenkin paljon. Monet päätyivät käymään museossa samalla käynnillä. Huvipuistovuosinaan museoon järjestettiin monia erikoisnäyttelyitä sekä erilaisia hauskoja yleisötapahtumia, joiden siivittämänä museo nousi kävijämäärältään Suomen suurimmaksi erikoismuseoksi.

Vuonna 2006 kymmenen pyöreää vuotta tuli täyteen linnanmäellä, ja Lelumuseo muutti Tapiolaan WeeGeen tiloihin. Museo toimi neljä vuotta Suomen lelumuseo Leikkilinnan nimellä, kunnes se otettiin lastenteatteri Hevosenkengän siipien suojaan, jolloin myös museon nimeksi vaihtui lelumuseo Hevosenkenkä. Museo ja teatteri tekevät edelleen yhteistyötä, ja museossa järjestetään toisinaan teatteria ja teatterissa näyttelyitä.

Näyttelyt

Museossa pidetään vakituista näyttelyä ja sen lisäksi vaihtuvaa näyttelyä, joka on esillä museossa enintään muutaman vuoden kerrallaan. Museon tämänhetkiseen vakituiseen näyttelyyn kuuluvat lapsuuden, lelujen ja leikin historiasta kertova Laiva on lastattu leluilla -näyttely, sekä Löylymäen asema -näyttely.

Näyttelyissä esitellään lelujen historiaa jopa 1800-luvulta saakka. Vaihtuvat näyttelyt liittyvät johonkin tiettyyn lapsuuden, leikkikalujen tai leikin osa-alueeseen. Tämänhetkinen vaihtuva näyttely museossa on Sirkuksen magiaa, jossa keskitytään sirkusleluihin ja leikkeihin. Sirkuksen taikaa -näyttely on nähtävissä museossa vuoteen 2017 asti. Museossa on näiden lisäksi meneillään pienoisnäyttely nimeltä ”Lisää vauhtia! Ulkoleikit espoolaisten valokuvissa”.

Näyttelyiden lisäksi museo kerää leluja kokoelmiinsa, jotta myös tulevat sukupolvet pääsevät ihastelemaan lelujen kasvavaa historiaa.

Museossa on myös kaikenikäisille sopivia vapaita työpajoja, sekä kokemuksellisia kohteita. Yksi näistä on kestosuosikki liukumäki. Lelumuseoon pääsee tutustumaan joko itsenäisesti tai museon järjestämällä ohjatulla kierroksella, jossa museon opas kertoo ja selittää eri kohteista tarkempaa tietoa. Oppaalta voi myös kysyä lähes mitä vain museon historiasta.

Museokauppa ja pääsymaksu

Kuten jokaisessa itseään arvostavassa museossa, myös tässä museossa on museokauppa. Museokaupasta voi ostaa näyttelyihin liittyviä esineitä ja leluja muistoksi tai vaikka hauskaksi lahjaksi.

Museokauppaan pääsy on ilmainen. Itse museoon päästäkseen on ostettava lippu, jolla on hintaa 12 euroa. Tämä on yleislippu näyttelykeskuksen kaikkiin näyttelyihin. Alennettuja lippuja on myös saatavilla hintaan 10 euroa.